Ce ține de tine la un casting
Vorbeam zilele trecute cu cineva despre casting și mi-a spus că încă are câteva piedici în a lua probele.
Una se referă la faptul că SUNT PUȚINI REGIZORI CARE ȘTIU SĂ LUCREZE CU ACTORUL și care înțeleg cu adevărat procesul actoricesc. Îmi mai spunea că maxim jumătate dintre ei sunt cei care știu de fapt să vorbească pe limba actorului, în așa fel încât să creeze un cadru prietenesc cu el, iar asta îl va face să performez la adevărată lui valoare.
Trebuie să recunosc că, până acum câțiva ani, așa vedeam și eu lucrurile.
Putem spune, cu alte cuvinte, că este treaba regizorului să-mi iasă mie rolul, adică să-i pun lui în cârcă eventuala mea nereușită.
La fel, de multe ori spunem că de vină este partenerul pentru dubla greșită. Sau scriptul, sau directorul de casting pentru proba proastă.
Orice numai să nu ne asumăm responsabilitatea propriilor acțiuni. Sună cunoscut?
Vreau să-ți spun că nu este treaba nimănui să fii bun, cu excepția ta. Am lucrat cu mulți regizori străini de diverse categorii, de la debutanți care se agitau și nu știau ce să facă să iasă mai bine, până la regizori de Oscar (Claude Lelouch sau John Boorman) și marea majoritate nu stăteau să lucreze cu mine înainte de dublă. De cele mai multe ori eram chemat „on set” și în scurt timp se dădea „acțiune”.
Mai mult, am lucrat cu diverși regizori și de cealaltă parte a camerei, la casting, și este fix același lucru. Sunt puțini cei care își bat capul cu dubla actorului. Dau 2-3 indicații, apoi trec la „acțiune”, după care spun „mulțumesc, la revedere”.
Este deci treaba mea, ca actor, să dau de fiecare dată 100% în fața camerei. Este treaba mea să fiu complet prezent în acel moment și să las grijile la ușa de la intrare.
Altfel, voi putea lucra doar cu cei care mă înțeleg. Ești singurul responsabil de ceea ce se întâmplă între „acțiune” și „stop”, iar asta-i bine. Asta înseamnă că, pe măsură ce vei învață ce ai de făcut de fapt, vei putea să performezi la un nivel cât mai înalt, indiferent de ce să întâmplă în jurul tău.
Am vorbit și ți-am arătat la seminar ce înseamnă de fapt să dai 100% la o proba de casting. Din punctul meu de vedere asta este cel mai important lucru pe care îl poți obține.
O a doua piedică se referea la faptul că NU AM UN REEL ȘI UN CV DE CALITATE. Că nuș-ce director de casting cere asta etc etc.
Dar ce te faci când ești încă la început și nu ai cum să ai un CV și un reel?
Ei bine, țin să-ți spun că și problema asta, cât și cea de mai sus este tot o scuză să stai în inacțiune.
Mai bine întreabă-te cum au făcut cei care lucrează deja, atunci când erau la început. Eventual întreabă-i direct. Vei vedea că fiecare are o poveste proprie și că îi face plăcere să ți-o împărtășească.
Cu toate astea, să-ți mărești șansele de reușită, există o acțiune simplă pe care o poți face: Filmează o scenă cu tine, un monolog sau o secvență deja cunoscută și în care te potrivești și pune-o pe youtube. Poate fi filmată cu telefonul, la lumina naturală, de către un regizor sau un prieten care se pricepe. Apoi postează filmarea pe facebook, instagram, etc și așa te și promovezi. Fie vorba între noi, dacă nu te promovezi tu, nu o va face nimeni.
O a treia piedică se referea la faptul că TREBUIE SĂ ȘTIU LA PERFECȚIE CÂTEVA LIMBI STRĂINE – engleză, franceză etc
Adică abia când voi fi așa și așa și voi avea aia și cealaltă, voi putea să am parte de ceea ce-mi doresc. Ce-mi transmit eu atunci? Că nu sunt încă pregătit, că nu sunt suficient.
Discuția aici s-a terminat destul de repede atunci când am pus întrebarea: „Deși vorbești la perfecție limba română și tot nu iei probe, ce te face să crezi că va fi diferit când vei vorbi o altă limba?”
Ceea ce am făcut în rândurile de mai sus se numește DEMITIZARE și este un proces puternic. Practic, îmi înlocuiesc anumite convingeri care mă țin departe de a intra în acțiune și de a lua probe, cu altele care mă ajută.
Cuvântul actor vine de la verbul „to act”, care înseamnă “a acționa, a face”.
Scopul meu la Masterclass-ul “Tehnică de casting” este să te pun în acțiune, să iei probe și să dai de fiecare dată 100%.