20 oct.

Ce este coachingul?

Se întâmpla acum aproape doi ani, la un workshop de parenting, la grădinița unde merge fetița mea Mia. Am avut o discuție cu Ana, cea care l-a ținut și care mi-a spus că fiecare părinte beneficiază de 3 ședințe de coaching. Bun workshop, bună prezentare. Clar m-am dus și la întâlniri. Cu teama mea cu tot.

A fost blană :)) Pe scurt, asta a însemnat primul pas către mine, către emoțiile și dorințele mele…

Între timp mi-am dat seama că nici alții nu știu cu ce se mănâncă, așa că m-am decis să îți scriu despre COACHING.

Ce este coaching-ul?

Definiția oficială sună așa: Coachingul este un proces 1 la 1 de conștientizare și de responsabilizare a clientului, orientat către soluții și bazat pe dialog.

Unul dintre mentorii mei spunea că este cea mai înalta formă de comunicare și pe zi ce trece îmi dau seama că are dreptate…

Trainerii, mentorii și consultanții își asumă cu toții roluri active (adică îndrumă, dau sfaturi etc), împărtășindu-și informațiile, experiență și înțelepciunea. În coaching, cel care deține toate acestea este beneficiarul, însuși clientul. În calitate de coach sunt un însoțitor în călătoria lui către ceea ce-și dorește. Prin întrebări îl pot ajută să vadă și să înțeleagă o anumită situație sau relație din altă perspectiva. A lui.

Din păcate metoda clasică de dialogare între două persoane a fost viciată și nu mai funcționează. Am să dezvolt: Am o nelămurire, nu știu ce să aleg. A sau B. Mă duc la cutare și-l întreb: A sau B? Cutare ce face: ÎȘi DĂ CU PĂREREA. Din punctul meu de vedere, clientul nu vine cu o întrebare, ci cu un răspuns pe care îl are deja și are nevoie de o validare. Așa că, în loc să îmi spun părerea. îl întreb: Dar tu ce-ți dorești? El va spune: B, dar parcă A ar fi mai bine… Și de aici începe dialogul lui cu el însuși .

Procesul de coaching este unul de autocunoaștere și de creație, în care îți observi cu ușurință propriile paradigme/ochelari prin care privești realitatea. Apoi, din conștientizările făcute afli ce-ți dorești de fapt și ce poți face pentru asta.

Coaching-ul este orientat spre rezultate și performanță. Este orientat către viitor, către soluții rapide și necesită un minim de efort 🙂

Este una dintre cele mai moderne și eficace metode de dezvoltare personală și profesioanală. Un simplu dialog de 20-30 de minute poate schimba complet o situație care îți mănâncă ficatul de prea mult timp.

Coachingul are ca principiu de bază convingerea că orice om are în el toate resursele necesare pentru a ajunge ușor unde-și dorește. Nu se bazează pe conceptul de personalitate sau analiză așa cum este el formulat de psihologia academică, clasică și consideră că acest concept – deși are anumite beneficii – limitează viziunea asupra ființei umane și asupra accesului la potențialul ei imens, dintre care o parte este, aproape întotdeauna, latent…

Operează atât cu mintea conștientă, cât și cu subconștientul, în funcție de tipul și metodă de coaching.

Cum se desfășoară o ședința de coaching și cât durează? 

Față în față, la telefon sau pe skype. Funcționează oricum. Durează o oră, dar se poate și mai puțin sau mai mult, în funcție de scop.

Ce NU este coachingul?

– Nu este psihoterapie: aceasta presupune existența unei afecțiuni psihice .
– Nu este consiliere psihologică.
– Nu este mentoring: acest proces presupune ca un expert într-un domeniu profesional anume să “ia sub aripa protectoare” și să îl supervizeze pe un alt coleg, cu un grad de experiență mai mic.
– Nu este training: grupuri de oameni sunt instruiți, în cadrul unui proces de formare cu temă specifică.

Când știi dacă ai nevoie de coaching?

– Dacă nu știi ce vrei.
– Știi ce vrei, dar nu știi calea pe care să o urmezi.
– Știi ce vrei și știi calea, dar nu ai un plan.
– Știi toate astea, dar nu faci nimic .
– Ai emoții blocante – teamă, furie, vinovăție, etc și nu știi ce să faci cu ele, cum să le trăiești sau cine sunt ele.
– Sau pur și simplu nu mai înțelegi nimic din nimic, așa cum era cazul meu :))

Care e principiul de funcționare? 

În calitate de coach știu să ascult.  A ascultă nu înseamnă doar a auzi, iar despre asta îți recomand să citești acest articol.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *